Przepis na panna cottę z maślanki, zobaczyłam w doradcy smaku i tak się szczęśliwie złożyło, iż miałam niezbędnie składniki w domu. Nie mogłam się nie oprzeć, aby nie spróbować Polecam naprawdę pyszności





Składniki:
- 2 szklanki maślanki
- 20 g żelatyny
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 6 łyżek erytrolu/ksylitolu
- wanilia laska lub esencja
- szklanka jagód lub innych owoców
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy 1 szklanką maślanki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników. Pozostałą maślankę wlewamy do rondelka, dodajemy śmietanę oraz ½ cukru. Do maślanki dodajemy esencję wanilii, całość gotujemy krótko do delikatnego odparowania śmietany. Następnie wyłączamy ogień, a do garnka dodajemy maślankę z żelatyną. Całość dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną masę przelewamy do słoików (do ¾ wysokości) i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Jagody (wraz z sokiem powstałym podczas rozmrażania) przekładamy do drugiego garnka. Dodajemy resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Ja przygotowałam więcej żelatyny i dodałam do zmiksowanych owoców. W ten sposób otrzymałam galaretkę jagodową. Schłodzoną panna cottę z maślanki podałam z galaretką z jagód na wierzchu i dodałam do dekoracji borówek.
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów