Przepis na panna cottę z maślanki, zobaczyłam w doradcy smaku i tak się szczęśliwie złożyło, iż miałam niezbędnie składniki w domu. Nie mogłam się nie oprzeć, aby nie spróbować 🙂 Polecam naprawdę pyszności 😀

Panna cotta z maślanki
Panna cotta z maślanki
Panna cotta z maślanki
Panna cotta z maślanki
Panna cotta z maślanki
Panna cotta z maślanki
Panna cotta z maślanki
Panna cotta z maślanki
Panna cotta z maślanki
Panna cotta z maślanki

Składniki:

  • 2 szklanki maślanki
  • 20 g żelatyny
  • 1 szklanka śmietany 30 % 
  • 6 łyżek erytrolu/ksylitolu
  • wanilia laska lub esencja 
  • szklanka jagód lub innych owoców

Przygotowanie:

 Żelatynę zalewamy 1 szklanką maślanki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników. Pozostałą maślankę wlewamy do rondelka, dodajemy śmietanę oraz ½ cukru. Do maślanki dodajemy esencję wanilii, całość gotujemy krótko do delikatnego odparowania śmietany. Następnie wyłączamy ogień, a do garnka dodajemy maślankę z żelatyną. Całość dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną masę przelewamy do słoików (do ¾ wysokości) i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Jagody (wraz z sokiem powstałym podczas rozmrażania) przekładamy do drugiego garnka. Dodajemy resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Ja przygotowałam więcej żelatyny i dodałam do zmiksowanych owoców. W ten sposób otrzymałam galaretkę jagodową. Schłodzoną panna cottę z maślanki podałam z galaretką z jagód na wierzchu i dodałam do dekoracji borówek.

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Witaj!

Kliknij aby pobrać PORADNIK WIGILIJNY

PORADNIK WIGILIJNY

Close