Pancakes w trochę innym wydaniu, w sam raz na weekendowe śniadanie. Wszyscy je uwielbiamy z syropem klonowym, bitą śmietaną, sosem owocowym, polane jogurtem z owocami… mniam
Składniki (na około 8 małych placuszków):
- 2 jajka
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej/gryczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka miodu/ksylitolu/innego słodzika
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej przegotowaną, wrzącą wodą do poziomu płatków. Muszą one wchłonąć płyn, dlatego odstaw je na około 10 minut. W tym czasie oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli i łyżeczką zimnej wody. Następnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką rozmiękłe płatki owsiane z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia, miodem i cynamonem. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Łyżką formuj na rozgrzanej i naoliwionej patelni małe placuszki. Koniecznie smaż je pod przykryciem!
Pomocne wskazówki:
- jeśli płatki zalałeś zbyt dużą ilością wody, to odsącz je na sitku
- jeśli lubisz czekoladowe pancakes to do masy dodaj jeszcze łyżkę kakao
- jeśli lubisz bardziej słodkie to albo dodaj więcej słodkiego do masy lub też polej upieczone pancakes syropem klonowym
- smaż pod przykryciem wtedy góra się szybciej zetnie i łatwiej będzie Ci je przewrócić.
Mam nadzieję, że spróbujesz i wyjdą Ci równie pyszne jak moje Podziel się ze mną informacją, jaki jest Twój sekret na udane pancakes?
Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów