Pączki tradycyjne – Wariacji z wypiekiem pączków cd… Te już ostatnie dzisiaj…uff… Można by rzec, że produkcja pełną parą 😉 Pączki tradycyjne: pół porcji robiłam z nadzieniem, a do połowy dodałam nadzienie szprycą i następnym razem, już przy tej opcji już zostanę 😉

Pączki tradycyjne wygrywają mój dzisiejszy ranking!!!

pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne

Składniki (na ok. 25-30 szt):

  • 500 g mąki
  • 250 ml letniego mleka
  • 30g drożdży
  • 5 żółtek
  • 40 g cukru
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • marmolada lub dżem lukier lub cukier puder
  • 1 litr oleju
  • 2 kostki smalcu

Przygotowanie:

Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać 1 łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki
(rozczyn ma mieć gęstość kwaśnej śmietany). Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, ubić z żółtkami, cukrem, solą, skórką i rumem. Do wyrośniętego rozczynu dodać masę jajeczną i resztę mąki. Wymieszać ciasto, zagnieść i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkować. Szklanką wycinać pączki. W środek wkładać marmoladę lub można nadziać po usmażeniu (ja w tym roku tak zrobiłam). Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Smażyć na oleju/smalcu po 2-3 minuty z każdej strony.  Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Witaj!

Kliknij aby pobrać PORADNIK WIGILIJNY

PORADNIK WIGILIJNY

Close