Pączki tradycyjne – Wariacji z wypiekiem pączków cd… Te już ostatnie dzisiaj…uff… Można by rzec, że produkcja pełną parą Pączki tradycyjne: pół porcji robiłam z nadzieniem, a do połowy dodałam nadzienie szprycą i następnym razem, już przy tej opcji już zostanę

Pączki tradycyjne wygrywają mój dzisiejszy ranking!!!

pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne
pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne – Składniki (na ok. 25-30 szt):

  • 500 g mąki
  • 250 ml letniego mleka
  • 30g drożdży
  • 5 żółtek
  • 40 g cukru
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • marmolada lub dżem lukier lub cukier puder
  • 1 litr oleju i 2 kostki smalcu

Pączki tradycyjne – Przygotowanie:

Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać 1 łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki
(rozczyn ma mieć gęstość kwaśnej śmietany). Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, ubić z żółtkami, cukrem, solą, skórką i rumem. Do wyrośniętego rozczynu dodać masę jajeczną i resztę mąki. Wymieszać ciasto, zagnieść i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkować. Szklanką wycinać pączki. W środek wkładać marmoladę lub można nadziać po usmażeniu (ja w tym roku tak zrobiłam). Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Smażyć na oleju i smalcu po 2-3 minuty z każdej strony.  Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close