Omlet dyniowy, puszysty

Co zrobić na śniadanie? To odwieczny problem Ja ostatnio mam wenę na przygotowywanie omletów biszkoptowych. A dlaczego? Ponieważ, omlet możemy dowolnie skomponować. Możemy zrobić od razu z owocami, lub też owoce dać na wierzch, możemy zjeść z serkiem waniliowym, czy z masłem orzechowym a może z kremem czekoladowym… milion możliwości dostosowanym do aktualnych zachcianek …. Tak więc, gdy nie zdążyliście jeszcze zjeść śniadania to omlet dyniowy – puszysty będzie doskonałym smakołykiem na rozpoczęcie fajnego dnia!

omlet dyniowy, puszysty
omlet dyniowy, puszysty
omlet dyniowy, puszysty
omlet dyniowy, puszysty
omlet dyniowy, puszysty
omlet dyniowy, puszysty

Omlet dyniowy, puszysty – składniki:

  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka otrębów
  • 1 łyżka puree z dyni 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dowolne owoce (np. 2 śliwki)
  • opcjonalnie słodzidło
  • olej do wysmarowania patelni

Omlet dyniowy, puszysty – przygotowanie:

  1. Wbić do miski jajka, dodając szczyptę soli. Ubijać do uzyskania puszystej masy.
  2. Następie, należy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, później mus z dyni. Mieszamy bardzo delikatnie wszystkie składniki, aby ciasto nie opadło.
  3. W między czasie należy rozgrzewać patelnię delikatnie wysmarowaną olejem.
  4. Smażyć na małym ogniu przez ok. 5 min. pod przykryciem.
  5. Gdy wierzchnia warstwa będzie ścięta odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć przez ok. 2 min.
  6. Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem, lub innymi dodatkami, kremem czekoladowym, dżemem, masłem orzechowym, tutaj mamy milion możliwości

Smacznego!

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close