Omlet dyniowy, puszysty
Co zrobić na śniadanie? To odwieczny problem Ja ostatnio mam wenę na przygotowywanie omletów biszkoptowych. A dlaczego? Ponieważ, omlet możemy dowolnie skomponować. Możemy zrobić od razu z owocami, lub też owoce dać na wierzch, możemy zjeść z serkiem waniliowym, czy z masłem orzechowym a może z kremem czekoladowym… milion możliwości dostosowanym do aktualnych zachcianek …. Tak więc, gdy nie zdążyliście jeszcze zjeść śniadania to omlet dyniowy – puszysty będzie doskonałym smakołykiem na rozpoczęcie fajnego dnia!



Omlet dyniowy, puszysty – składniki:
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżka otrębów
- 1 łyżka puree z dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dowolne owoce (np. 2 śliwki)
- opcjonalnie słodzidło
- olej do wysmarowania patelni
Omlet dyniowy, puszysty – przygotowanie:
- Wbić do miski jajka, dodając szczyptę soli. Ubijać do uzyskania puszystej masy.
- Następie, należy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, później mus z dyni. Mieszamy bardzo delikatnie wszystkie składniki, aby ciasto nie opadło.
- W między czasie należy rozgrzewać patelnię delikatnie wysmarowaną olejem.
- Smażyć na małym ogniu przez ok. 5 min. pod przykryciem.
- Gdy wierzchnia warstwa będzie ścięta odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć przez ok. 2 min.
- Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem, lub innymi dodatkami, kremem czekoladowym, dżemem, masłem orzechowym, tutaj mamy milion możliwości
Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów