Obiad w 15 minut, czy to w ogóle jest możliwe? Moim zdaniem, tak! Niezbędne jest tylko wcześniejsze planowanie zakupów, aby mieć potrzebne produkty w domu. Przynajmniej u mnie -rodzinka czteroosobowa- sprawdza się zrobienie większych zakupów produktów tzw. suchych, które się tak szybko nie przeterminują: makarony, kasze, ryż, fasola, ciecierzyca, soczewica oraz produkty w puszkach: kukurydza, groszek, pomidory, czerwona fasola – kilka puszek w zapasie mam zawsze, gdybym miała ochotę na brownie 😉

Co do mięsa, to raz w miesiącu, wybieram się na targ i kupuję tam świeże mięso, czasami również wybieram z opcją zmielenia konkretnego kawałka. W domu porcjuję mięso, z reguły w pojemniki plastikowe i zamrażam. Wiem co mam i praktycznie każdy kulinarny pomysł jest z miejsca do zrealizowania (oczywiście po wcześniejszym rozmrożeniu). Chyba powinnam tu wspomnieć, że do najbliższego sklepu mam kilka kilometrów, więc nie robię codziennych zakupów „w spożywczaku na rogu” 😉

Dla mnie to olbrzymie ułatwienie w przygotowywaniu posiłków. A Wy jak planujecie zakupy, czy macie sklepy pod nosem i nie musicie robić dużych zapasów? Podzielcie się ze mną swoimi patentami 😀

Obiad w 15 min - szybkie spaghetti
Obiad w 15 min – szybkie spaghetti
Obiad w 15 min - szybkie spaghetti
Obiad w 15 min – szybkie spaghetti
Obiad w 15 min - szybkie spaghetti
Obiad w 15 min – szybkie spaghetti

Wpadasz do kuchni po pracy i jedyne czego potrzebujesz to:

Obiad w 15 minut- Składniki:
  • makaron typu spaghetti pełnoziarnisty
  • mięso mielone chude
  • pieczarki/opcjonalnie
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • pomidory z puszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka do smaku
  • parmezan do posypania
Obiad w 15 minut – Przygotowanie:

Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Poczekaj, aż się zeszklą. Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Na koniec wlej pomidory z puszki krojone, ja czasami dodaję jeszcze trochę ketchupu pikantnego dla smaku. Dodaj swoje ulubione przyprawy np. bazylię czy oregano, trochę soli, pieprzu.
W międzyczasie, ugotuj makaron spaghetti: do garnka z osolonym wrzątkiem wstaw garść makaronu. Nie łam go na mniejsze kawałki – po chwili sam zacznie mięknąć i sam się zatopi w wodzie. Po 2 minutach możesz pomieszać widelcem, żeby nitki się ze sobą nie skleiły. Gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu – będzie wtedy al dente, czyli sprężysty.
Parujący makaron układasz na talerzach w gniazda, a potem polewasz gorącym sosem. Możesz posypać spaghetti tartym parmezanem lub dowolnym żółtym serem, jaki znajdziesz w lodówce. Udekoruj bazylią.

Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close