Obiad w 15 minut, czy to w ogóle jest możliwe? Moim zdaniem, tak! Niezbędne jest tylko wcześniejsze planowanie zakupów, aby mieć potrzebne produkty w domu. Przynajmniej u mnie -rodzinka czteroosobowa- sprawdza się zrobienie większych zakupów produktów tzw. suchych, które się tak szybko nie przeterminują: makarony, kasze, ryż, fasola, ciecierzyca, soczewica oraz produkty w puszkach: kukurydza, groszek, pomidory, czerwona fasola – kilka puszek w zapasie mam zawsze, gdybym miała ochotę na brownie

Co do mięsa, to raz w miesiącu, wybieram się na targ i kupuję tam świeże mięso, czasami również wybieram z opcją zmielenia konkretnego kawałka. W domu porcjuję mięso, z reguły w pojemniki plastikowe i zamrażam. Wiem co mam i praktycznie każdy kulinarny pomysł jest z miejsca do zrealizowania (oczywiście po wcześniejszym rozmrożeniu). Chyba powinnam tu wspomnieć, że do najbliższego sklepu mam kilka kilometrów, więc nie robię codziennych zakupów “w spożywczaku na rogu”

Dla mnie to olbrzymie ułatwienie w przygotowywaniu posiłków. A Wy jak planujecie zakupy, czy macie sklepy pod nosem i nie musicie robić dużych zapasów? Podzielcie się ze mną swoimi patentami

Obiad w 15 min - szybkie spaghetti
Obiad w 15 min – szybkie spaghetti
Obiad w 15 min - szybkie spaghetti
Obiad w 15 min – szybkie spaghetti
Obiad w 15 min - szybkie spaghetti
Obiad w 15 min – szybkie spaghetti

Wpadasz do kuchni po pracy i jedyne czego potrzebujesz to:

Obiad w 15 minut- Składniki:
  • makaron typu spaghetti pełnoziarnisty
  • mięso mielone chude
  • pieczarki/opcjonalnie
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • pomidory z puszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka do smaku
  • parmezan do posypania
Obiad w 15 minut – Przygotowanie:

Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Poczekaj, aż się zeszklą. Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Na koniec wlej pomidory z puszki krojone, ja czasami dodaję jeszcze trochę ketchupu pikantnego dla smaku. Dodaj swoje ulubione przyprawy np. bazylię czy oregano, trochę soli, pieprzu.
W międzyczasie, ugotuj makaron spaghetti: do garnka z osolonym wrzątkiem wstaw garść makaronu. Nie łam go na mniejsze kawałki – po chwili sam zacznie mięknąć i sam się zatopi w wodzie. Po 2 minutach możesz pomieszać widelcem, żeby nitki się ze sobą nie skleiły. Gotuj tyle, ile jest napisane na opakowaniu – będzie wtedy al dente, czyli sprężysty.
Parujący makaron układasz na talerzach w gniazda, a potem polewasz gorącym sosem. Możesz posypać spaghetti tartym parmezanem lub dowolnym żółtym serem, jaki znajdziesz w lodówce. Udekoruj bazylią.

Smacznego!

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close