Najprostsze kokosanki z trzech składników. Bez mąki! Tylko kasza jaglana, wiórki kokosowe i daktyle/ miód/ syrop z daktyli/ ksylitol/ cukier. Powiem szczerze… trudno mi było uwierzyć, że będą dobre i nie będzie czuć smaku kaszy jaglanej… ale smaczne zaskoczenie… dla mnie rewelacja… przypieczone z wierzchu a miękkie w środku …. mniam 😀

Przepis zaczerpnięty ze strony: http://veganbanda.pl

fit kokosanki

Składniki:

  • kasza jaglana – 200 g
  • wiórki kokosowe – 200 g
  • daktyle/ miód/ syrop z daktyli/ ksylitol/ cukier/ fruktoza – należy spróbować masę, aby określić własny smak
  • opcjonalnie – łyżeczka oleju kokosowego zapachowego.
Wykonanie:
  • Kaszę jaglaną ugotować w proporcjach 1:2,5. Tak, aby była bardzo miękka (około 20 minut).
  • Odmierzyć 2 szklanki ugotowanej kaszy, dodać wiórki kokosowe oraz cukier i zblendować.
  • Ulepić kulki i delikatnie spłaszczać np. widelcem już na papierze do pieczenia.
  • Upiec w 180 stopniach, aż kokosanki się zarumienią (około 45-60 minut).

 

kokosanki
kasza jaglana
kokosanki
kasza jaglana

Smacznego!

Yvon

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś <3

Close