Czasami bywa też i tak, że bardzo rzadko, w wyjątkowych sytuacjach używam gotowych mieszanek. Po przeczytaniu składu uważam, że mieszankę na murzynka z rossmana można polecić. Wszystko zaczęło się od standardowej wizyty w sklepie z dzieckiem i obietnicy, że upiecze sobie samo brownie- szybko, czekoladowo, pysznie 😉 Powiem tylko tyle, synek spisało się na medal. Murzynek był tylko przez 5 min. Ekspresowo został zjedzony!

enerBiO, Murzynek-rossmann
enerBiO, Murzynek-rossmann
enerBiO, Murzynek-rossmann
enerBiO, Murzynek-rossmann

Składniki:

  • 200g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • opakowanie enerBiO, Murzynek-mieszanka do pieczenia, produkt bezglutenowy- Rossmann

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp 175 °C.

Mieszankę EnerBiO Murzynek zamieszać z 200g miękkiego masła i 2 jajkami. Następnie wlać powoli 100 ml mleka, ciągle mieszając. Na koniec wsypać pokrojoną drobno gorzką czekoladę.

Masę przełożyć do formy dopieczenia, wygładzić i piec na środkowej półce przez ok. 25 minut. Zostawić do pełnego ostygnięcia i pokroić na kawałki.

Smacznego!

Murzynka można przygotować też w innych wariacjach:

  1. Przygotowanie bez mleka i jajek. Do mieszanki dodajemy: 150 g miękkiej margaryny, 2 łyżeczki mączki chleba świętojańskiego, 100 ml wody lub napoju sojowego enerBiO. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rozpuścić 150 g margaryny i dodać 100 ml zimnej wody lub napoju sojowego enerBiO. Następnie wsypać mieszankę enerBiO Murzynek do miski i zmieszać z 2 płaskimi łyżeczkami mączki chleba świętojańskiego. Dodać mieszankę z wody i margaryny i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Masę przełożyć do formy do pieczenia i wygładzić. Piec na środkowej półce przez ok. 25 minut. Polewa czekoladowa: Zmieszać 150 g cukru pudru, 50g kakao, 50 g miękkiego masła i 2 łyżki gorącej wody. Otrzymaną masą posmarować mieszankę EnerBiO.
  2. Mufinki czekoladowe lub ciasto czekoladowe. Mieszankę enerBiO zmieszać z 4 jajkami, 200 g miękkiego masła, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 50 g skrobi kukurydzianej. Mufinki: masę wlać do ok. 15 foremek na mufiny i piec przez ok. 25 minut w temperaturze 175 °C. Ciasto czekoladowe: Masę wlać do prostokątnej formy do pieczenia (26 cm) lub tortownicy i piec przez ok. 60 minut w temperaturze 175 °C.
  3. Podwójna czekolada: Dodać 100 g łezek czekoladowych lub posiekanej czekolady. Super ciągnące: Dodać 2 łyżki syropu z buraków cukrowych. Klasyczne: Dodać 120 g posiekanych orzechów włoskich. Owocowe: Dodać 1 pokrojonego banana.

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close