Muffinki czekoladowe fit – powstały z przepisu na standardowe ciasto z czerwonej fasoli. Oczywiście musiałam, trochę zmodyfikować przepis 😉 Zamiast banana, użyłam masła orzechowego i jeszcze od siebie, dodałam pół opakowania gorzkiej czekolady. Wierzch muffinek udekorowałam borówkami, które swoją kwaskowatością, wzmocniły doznania smakowe czekoladowego ciasta! Jak ta wisienka na torcie!

Pada śnieg, pada śnieg…. Polecam „osłodzić” sobie, ten piękny dzisiejszy dzień! Jak ja się cieszę, że nie jadę dziś do pracy  🙂

Uważajcie na siebie!

muffinki z czerwonej fasoli z borówkami
muffinki z czerwonej fasoli z borówkami
muffinki z czerwonej fasoli z borówkami
muffinki z czerwonej fasoli z borówkami

Muffinki czekoladowe fit- Składniki:

  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ok. 20 szt. miękkich daktyli bez pestek

Muffinki czekoladowe fit – Przygotowanie:

  1. Fasolę dokładnie opłukać na sitku, przełożyć do miski/thermomixa.
  2. Dodać pozostałe składniki: czekoladę, kakao, jajka, proszek do pieczenia, masło orzechowe, daktyle.
  3.  Całość dokładnie zblendować na gładką masę, przełożyć do papilotek – u mnie wyszło 12 szt. muffinek.
  4. Opcjonalnie/ Udekorować wierzch owocami. Ja użyłam borówek.
  5. Włożyć muffinki do piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

 


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Witaj!

Kliknij aby pobrać PORADNIK WIGILIJNY

PORADNIK WIGILIJNY

Close