Szybkie danie? Gdy mam przygotowaną wcześniej kaszę jaglaną (ja gotuję kaszę w większej ilości, bez problemu można ją przechowywać kilka dni w lodówce), szybko realizuje swoje pomysły kulinarne. Dziś papryka w roli głównej nadziewana farszem z kaszy jaglanej.

faszerowana papryka
aspiracje wariacje
faszerowana papryka
aspiracje wariacje
Składniki (3-4 porcje w zależności od wielkości papryki):
 
  • 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 4 dużych papryk

Przygotowanie:

Na patelni podgrzej olej kokosowy. Podsmaż drobniutko pokrojoną cebulę, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj drobno posiekane: pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmaż. Kiedy farsz trochę przestygnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, wsyp siemię lniane i natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i nakładaj farsz do wydrążonej papryki, układaj na blaszce. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 ℃ i piecz w termoobiegu przez około 25 minut.

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Witaj!

Kliknij aby pobrać PORADNIK WIGILIJNY

PORADNIK WIGILIJNY

Close