Szybkie danie? Gdy mam przygotowaną wcześniej kaszę jaglaną (ja gotuję kaszę w większej ilości, bez problemu można ją przechowywać kilka dni w lodówce), szybko realizuje swoje pomysły kulinarne. Dziś papryka w roli głównej nadziewana farszem z kaszy jaglanej.


Składniki (3-4 porcje w zależności od wielkości papryki):
- 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 średnich pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- szczypta kurkumy
- szczypta curry
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól morska lub himalajska do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ok. 4 dużych papryk
Przygotowanie:
Na patelni podgrzej olej kokosowy. Podsmaż drobniutko pokrojoną cebulę, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj drobno posiekane: pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmaż. Kiedy farsz trochę przestygnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, wsyp siemię lniane i natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i nakładaj farsz do wydrążonej papryki, układaj na blaszce. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 ℃ i piecz w termoobiegu przez około 25 minut.
Smacznego!
Inne przepisy z kaszą jaglaną znajdziesz tutaj:
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów