Witajcie,

obiecałam, że napiszę co zrobić z żółtkami po zrobieniu bezy? Tak więc, oto jest … fantastyczny likier jajeczny, który nie ma sobie równych 🙂

Przepis pochodzi z książki „Dobre gotowanie termomix na każdy dzień”

Polecam bardzo 🙂

advokat

Składniki na 1 litr:

  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 250 ml czystej wódki

Wykonanie thermomix:

Założyć motylek. Do naczynia wlać: żółtka, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać 5 min/70stopni/obr.3 Dodać wódkę i mleko. Podgrzewać 5 min/70stopni/obr3. Przelać do butelki wystudzić.
W sposób tradycyjny nie wykonywałam tego likieru, ale myślę, że z powodzeniem można go zrobić ubijając mikserem na parze żółtka z cukrami. Gdy zrobią się mocno gęste należy dodać mleko i wódkę i nadal ubijać.
Smacznego 🙂

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close