Leśny mech – ciasto robiące furorę w internecie, ze zdrowych składników a konkretnie z dodatkiem szpinaku!

leśny mech
leśny mech
leśny mech
leśny mech
leśny mech
leśny mech
SKŁADNIKI:
  • 3 jajka
  • 450 g szpinaku mrożonego (użyłam świeżego, zmiksowanego w TM)
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 2 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej)
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • aromat migdałowy
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • granat/ truskawki
PRZYGOTOWANIE:

Szpinak odmrażamy – jeżeli używamy mrożonego. Ja użyłam świeżego, zmiksowałam w TM. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka – ubijamy nadal. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę, olej, aromat, szpinak –  wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm).

Ps. Wydaje mi się jednak, że tu zrobiłam błąd? Zrobiłam ciasto według przepisu i wyszło ciężkie, może to wina ilości szpinaku a może zwyczajnie tak, jak do innych ciast, pianę z białek dodaje się na samym końcu, delikatnie mieszając. Następnym razem zrobię po prostu odwrotnie i może dam mniej szpinaku 😉

Pieczemy w 180°C ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Jeżeli ciasto dłużej będzie się piekło niż potrzeba, to jest szansa, że nie będzie miało tak intensywnego koloru. Ciasto studzimy, odcinamy wierzch.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy.  Wykładamy na ciasto, posypujemy skruszonym wierzchem ciasta – lekko uklepujemy, by okruszki się przykleiły. Wierzch posypujemy granatem lub/i truskawkami.

Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny – po tym czasie możemy podawać.

Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Witaj!

Kliknij aby pobrać PORADNIK WIGILIJNY

PORADNIK WIGILIJNY

Close