Kurczak w rumie z ananasem poleca się na wyjątkowy obiad z lekko słodką nutą. Samo    przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba wiele pracy… Zachwyty smakujących to proste danie, bezcenne <3

kurczak-w-rumie-z-ananasem
kurczak w rumie z ananasem
kurczak-w-rumie-z-ananasem
kurczak w rumie z ananasem
kurczak-w-rumie-z-ananasem
kurczak w rumie z ananasem

Składniki:

  • 1 dojrzały ananas
  • 700 g mięsa drobiowego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki rumu
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ananas obrać i pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, posolić, oprószyć pieprzem. Obrać cebule i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i masło, wrzucić mięso i zarumienić, potem wyjąć na je na talerz. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzucić cebulę i smażyć 5 minut na średnim ogniu, stale mieszając. Usmażoną cebulę wyjąć z rondla, a na tłuszcz wrzucić kawałki ananasa. Zwiększyć ogień i smażyć, aż ananas się zarumieni. Dodać mięso i cebulę, smażyć jeszcze minutę, a następnie wlać rum. Odczekać, aż się rozgrzeje, po czym podpalić, zachowując ostrożność. Potrawa przestanie płonąć po kilku minutach, gdy alkohol wyparuje. Wtedy dodać czosnek i sok z limonki. Podawać z ryżem.

Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close