pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem

Pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem

Pierś z kaczki na buraczkach ze szpinakiem Piersi kaczki dobre są na ciepło — na przykład na obiad, ale też na zimno — uwielbiam z nimi kanapki ala burgery, w plastrach jako lunchowa przekąska, podaję je z reguły do sałatek w różnych wariacjach. Ciemne mięso z kaczki ma smak lekko zbliżony do dziczyzny — szlachetny,…

Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem zachwyciła mnie swoim wyglądem, pięknymi kolorami upieczonego rabarbaru i swoją prostotą w wykonaniu. Prawdziwy letni wypiek, krucha tarta, nadzienie serowe o konsystencji budyniowej oraz do tego kwaśny smak rabarbaru okraszony posiekanymi orzechami (mogą być ziemne, nerkowce itp.), po prostu boska! Wydruk przepisu RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM Kuchnia Polska Czas przygotowania 30…

wykwintny omlet ze szparagami

Wykwintny omlet ze szparagami

Wykwintny omlet ze szparagami Dania z wykorzystaniem jaj goszczą u mnie na śniadaniu codziennie, pewnie dlatego, że nie wymagają skomplikowanego przygotowania i czasu, a dodatkowo dostarczają pożywnych składników i energii na cały dzień. Lecz przepis z wykorzystaniem szparagów jest wyjątkowy, można powiedzieć, że jest to danie “ekskluzywne” jak w najdroższej restauracji Zapewniam, że obok takiego…

szparagi z beszamelem w cieście francuskim

Szparagi z beszamelem w cieście francuskim

Szparagi z beszamelem w cieście francuskim Idąc śladami pojawiających się wiosennych nowalijek, przygotowałam  – nawet nie jeden raz, tak mi zasmakowały –  szparagi z beszamelem w cieście francuskim. Wszystko dzięki wpisowi kulinarny Ja, który mnie zainspirował do zrobienia tego efektownego i pysznego dania. Przepis jest perfekcyjny, jednak jak to ja dokonałam jednej małej zmiany a…

szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska jak sama nazwa wskazuje, to ciasto wyjątkowe, delikatne, lekko kwaśne za sprawą jabłek, a zarazem słodkie, to mój ideał na ciepłe letnie dni. W ciepłe letnie dni, z reguły mam ochotę na lekkie i schłodzone ciasta. Pierwszym ciastem, które obowiązkowo w maju robię, jest ciasto biszkoptowe z galaretką i truskawkami (przepis tutaj), a…

szarlotka pod bezową pierzynką z kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką podbiła nasze serca Wprawdzie nie jest to pierwsza moja taka szarlotka ale za to ta jest wyjątkowo udana. Delikatne kruche ciasto, rozpływająca się w ustach słodka beza i to przełamanie smaków kwaśnymi jabłkami… rozmarzyłam się i chce jeszcze! Szkoda tylko, że tak szybko znika Dzisiaj wspominając stare czasy z siostrą,…

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa  Zupa szczawiowa z jajkiem to pewnie banalnie zabrzmi, lecz dla mnie to cudowny smak  dzieciństwa i niezapomnianych, beztroskich przygód… Przygotowywała ją moja babcia, przygotowywała ją dla nas moja mama i ja również ją gotuję — po prostu uwielbiam… W smaku lekko kwaśna z dodatkiem jajka — obowiązkowo! ziemniakami a do tego zabielana śmietanką… Kiedy…

Close