Witajcie!
Dziś dalsze propozycje na dania z naleśników, proponuję krokiety ze szpinakiem. Co Wy na to? Może w planach jakaś romantyczna kolacja?




Składniki na naleśniki:
- 1,5 szklanki mąki (ja użyłam gryczanej i orkiszowej)
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 małe opakowanie sera feta
- przyprawa: sól, pieprz,
- olej kokosowy do smażenia
- czarnuszka (do posypania krokieta)
- Składniki na naleśniki mieszamy. Na rozgrzanej patelni teflonowej z kroplą oleju kokosowego smażymy naleśniki.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażamy do miękkości drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Następnie, dodajemy umyty i odsączony szpinak, blanszujemy, dodajemy jajko oraz pokrojoną w kosteczkę fetę i przyprawy. Mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy na patelni.
- Na naleśniki nakładamy farsz. Zawijamy.
- Krokiety smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut/180 C° i gotowe!
Smacznego!
Zobacz też inne inspiracje:
Krokiety z kurczakiem, wersja odchudzona
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów