Witajcie!

Dziś dalsze propozycje na dania z naleśników, proponuję krokiety ze szpinakiem. Co Wy na to? Może w planach jakaś romantyczna kolacja?

krokiety-ze-szpinakiem
aspiracje wariacje
krokiety-ze-szpinakiem
aspiracje wariacje
krokiety-ze-szpinakiem
aspiracje wariacje
krokiety-ze-szpinakiem
aspiracje wariacje

Składniki na naleśniki: 

  • 1,5 szklanki mąki (ja użyłam gryczanej i orkiszowej)
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 małe opakowanie sera feta
  • przyprawa: sól, pieprz,
  • olej kokosowy do smażenia
  • czarnuszka (do posypania krokieta)
  1. Składniki na naleśniki mieszamy. Na rozgrzanej patelni teflonowej z kroplą oleju kokosowego smażymy naleśniki.
  2. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażamy do miękkości drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Następnie, dodajemy umyty i odsączony szpinak, blanszujemy, dodajemy jajko oraz pokrojoną w kosteczkę fetę i przyprawy. Mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy na patelni.
  4. Na naleśniki nakładamy farsz. Zawijamy.
  5. Krokiety smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut/180 C° i gotowe!

Smacznego! 🙂

Zobacz też inne inspiracje:

Krokiety z kurczakiem, wersja odchudzona 😉

 

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close