Tym razem, przedstawiam krokiety z kapustą i grzybami w orzechowej panierce, tego dania nie może zabraknąć na Wigilijnym stole.

Naleśniki gryczane, Madzia ukłony, nie przepadam za smakiem mąki gryczanej, ale … Uwaga!  Naleśniki te pokryte orzechową  panierką, smakują wyśmienicie, smak mąki gryczanej jest niewyczuwalny, po prostu palce lizać <3

ps. Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania “diet” 😉

Wykonanie krokietów z kapustą i grzybami w orzechowej panierce – Magdalena Jachna

krokiety z kapustą i grzybami w orzechowej posypce
krokiety z kapustą i grzybami w orzechowej posypce
krokiety z kapustą i grzybami w orzechowej posypce
krokiety z kapustą i grzybami w orzechowej posypce

 

Krokiety z kapustą i grzybami – Składniki:

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • Szklanka mąki gryczanej
  • 1 białko jajka
  • Pół szklanki chudego mleka
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • Łyżka oleju winogronowego

Składniki na panierkę:

  • Garść posiekanych orzechów włoskich
  • Żółtko jajka

Składniki na farsz:

  • Mała cebula
  • 100g kiszonej kapusty, wcześniej ugotowanej
  • 300g grzybków (prawdziwki lub podgrzybki namoczone na noc)
  • 4 średnie pieczarki
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Zamrożony bulion w kostkach lub jarzynka bez glutaminianiu sodu
  • Pół łyżki oleju rzepakowego
  • Łyżeczka masła
  • Sól, pieprz

Krokiety z kapustą i grzybami – Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko jajka, połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać łyżkę oleju winogronowego. Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadkiej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.
  2. Przygotować farsz. Pokroić cebulę i posiekać ugotowaną kapustę kiszoną. Pokroić pieczarki i grzyby. Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pieczarki i grzyby. Doprawić bulionem lub jarzynką. Dusić pod przykryciem miej więcej przez 20 min od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać natkę i dodać ją do farszu pod koniec duszenia. Przestudzić chwilę farsz, nałożyć do naleśników i zawinąć.
  3. Zawinięte naleśniki obtoczyć najpierw w roztrzepanym żółtku jajka, a potem w posiekanych orzechach. Zapiekać w temp. 180 st. Przez 15 min.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś <3

Close