Witajcie,
pierwsze testowanie przepisów z książki Jaglany Detoks i po prostu kulinarny hit…
Pomidorowa w zupełnie innym wydaniu niż dotychczas, jest rewelacyjna.
I najważniejsza sprawa dla mnie, że bardzo smakowała całej rodzinie… dzieci zachwycone 🙂
Ale, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała, także poniżej moja wersja.
dsc01368

Składniki na 2-4 porcje:

  • 1 kg pomidorów lub dwie puszki konserwowych
  • 4 duże marchewki
  • pietruszka
  • por
  • pół średniego selera
  • ok. litra wody
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 pokrojona drobno średnia cebula
  • 2 daktyle
  • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy
  • kukurydza do dekoracji
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól morska lub himalajska
  • opcjonalnie świeży starty imbir
Przygotowanie:
Warzywa umyj, obierz i pokrój w grubszą kostkę. Pomidory natnij, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i czosnek. Delikatnie podsmażaj z dodatkiem curry 2-3 minuty. Wrzuć przygotowane wcześniej warzywa, wlej gorącą wodę tak, aby jej poziom nie przekraczał poziomu warzyw. Gotuj ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodaj daktyle, i ugotowaną kaszę jaglaną dopraw do smaku. Gotuj jeszcze ok 5 minut. Odstaw z palnika i zblenduj krem.
Serwuj z dodatkiem kukurydzy.

dsc01385

Moja wersja do zabrania do pracy!

Smacznego 
Yvon

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close