Moje ulubione kotlety mielone. Na obiad z ziemniaczkami lub na kolację, równie dobrze smakują z chlebkiem lub po prostu w bułce na zimno. Mniam….

kotlety mielone
kotlety mielone
kotlety mielone
kotlety mielone
kotlety mielone
kotlety mielone
kotlety mielone
kotlety mielone

Składniki – kotlety mielone:

ok. 5 sztuk
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego, np. z udźca indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 1 jajko
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie – kotlety mielone:

  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać łyżkę masła klarowanego. Dodać cebulę i co chwilę mieszając smażyć ok. 5 minut.
  • W międzyczasie dodać starty czosnek a pod koniec drobno posiekane listki natki pietruszki. Podsmażoną cebulę zmielić razem z mięsem w maszynce przez sitko o średnich oczkach. Jeśli używamy zmielonego już mięsa, to podsmażoną cebulkę dodajemy z pozostałymi składnikami.
  • Zmielone mięso umieścić w misce, dodać sól, pieprz, jajko, otręby. Dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Uformować 5 niezbyt grubych kotlecików, następnie obtoczyć delikatnie w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami masła klarowanego.
  • Smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor, przełożyć do żaroodpornej formy i wstawić bez przykrycia do piekarnika. Piec przez 15 minut. Dzięki temu unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku miękkie. Kotlety można odgrzewać np. na patelni.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś <3

Close