Moje ulubione kotlety mielone. Na obiad z ziemniaczkami lub na kolację, równie dobrze smakują z chlebkiem lub po prostu w bułce na zimno. Mniam….




Składniki – kotlety mielone:
ok. 5 sztuk
- 500 g mielonego mięsa drobiowego, np. z udźca indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 3 łyżki otrębów owsianych
- bułka tarta do obtoczenia
- 1 jajko
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie – kotlety mielone:
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać łyżkę masła klarowanego. Dodać cebulę i co chwilę mieszając smażyć ok. 5 minut.
- W międzyczasie dodać starty czosnek a pod koniec drobno posiekane listki natki pietruszki. Podsmażoną cebulę zmielić razem z mięsem w maszynce przez sitko o średnich oczkach. Jeśli używamy zmielonego już mięsa, to podsmażoną cebulkę dodajemy z pozostałymi składnikami.
- Zmielone mięso umieścić w misce, dodać sól, pieprz, jajko, otręby. Dokładnie wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Uformować 5 niezbyt grubych kotlecików, następnie obtoczyć delikatnie w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami masła klarowanego.
- Smażyć po 3 minuty z każdej strony na złoty kolor, przełożyć do żaroodpornej formy i wstawić bez przykrycia do piekarnika. Piec przez 15 minut. Dzięki temu unikniemy długiego smażenia, a kotlety będą w środku miękkie. Kotlety można odgrzewać np. na patelni.
Smacznego!
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów