Konfitura z fig z nutą pomarańczy

Smak konfitury z fig jest uzależniający, pasuje do serów, pasztetów, ale też sprawdza się jako smarowidło do chleba. Ja uwielbiam dodawać ją również do słodkich potraw, takich jak naleśniki czy omlety. Będąc na zakupach, natknęłam się na dobrą cenę tego wspaniałego owocu. Nie było się nad czym zastanawiać i chcąc nie chcąc udało mi się wyprodukować kilka słoiczków konfitury 😀

konfitura z figi z nutą pomarańczy
konfitura z figi z nutą pomarańczy
konfitura z figi z nutą pomarańczy
konfitura z figi z nutą pomarańczy
konfitura z figi z nutą pomarańczy
konfitura z figi z nutą pomarańczy

Konfitura z fig z nutą pomarańczy – składniki:

  • 1 kg fig
  • 200 g cukru (ja użyłam erytrolu)
  • 1 duża pomarańcza (otarta skórka + sok)
  • 1 czubata, naprawdę solidna łyżeczka cynamonu
  • 1/2 soku z cytryny

Konfitura z fig z nutą pomarańczy – przygotowanie:

  1. Figi dokładnie myjemy i osuszamy. Każdą kroimy na drobne części. Wrzucamy do garnka, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy, cukier i cynamon. Mieszamy.
  2. Konfiturę gotujemy na początku na średnim ogniu, często mieszając ją po dnie.
  3. Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejszamy ogień na niski.
  4. Gotujemy przez 1h – 1h 15 min do uzyskania pożądanej gęstości.
  5. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych i dokładnie osuszonych słoików WECK.
  6. Pasteryzować w temperaturze 75°C przez 15 minut. Pamiętajmy aby słoików WECK nie odwracać do góry dnem. Klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania.
  7. Podczas całego procesu warto przestrzegać dobrych praktyk wekowania.
  8. Konfiturę po otwarciu przechowujemy w lodówce.
  9. Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close