Kinder mleczna kanapka rozeszła się lotem błyskawicy lekka i delikatna, po prostu rozpływa się w ustach … Zdecydowanie lepiej zrobić większą porcję



Składniki:
- 4 jajka
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g erytrolu/ksilitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 2 galaretki
- 1 trójkątny ser biały półtłusty
- 1 jogurt naturalny
Przygotowanie:
Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto, należy rozgrzać piekarnik na 160°C.
Do miski wbić białka i ubić na sztywno, stopniowo dodawać erytrol/ksylitol cały czas miksując (piana powinna być nadal sztywna). Zmniejszyć miksowanie na minimalne obroty i dodawać powoli żółtka. Następnie dodawać stopniowo mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszając łyżką.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku ok. 15 min, można sprawdzić ciasto nakuwając patyczkiem, jak będzie suchy to znaczy, że jest gotowe.
W międzyczasie należy w naczyniu rozpuścić dwie galaretki w 250 ml wody (galaretka powinna być gęsta). Gdy galaretka przestygnie, można zacząć przygotowywać masę. Do naczynia miksującego, u mnie TM, włożyć biały ser i jogurt, włączyć na 30 sekund na maksymalne obroty, aż masa nie będzie miała grudek. Następnie stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Placek biszkoptowy przekroić na dwie równe części. Na jedną część nałożyć masę i przykryć drugą polową. Następnie włożyć do lodówki najlepiej na noc. Rano pokroić na wygodne kanapeczki. Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów