Keks migdałowo-gryczany

Ciasto idealne na śniadanie lub podwieczorek świąteczny, mało słodkie, pyszne np. z konfiturą z żurawiny.

Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉

Keks migdałowo-gryczany
Keks migdałowo-gryczany

Keks migdałowo-gryczany – Składniki:

· 150g miękkiego masła
· 65g syropu z agawy lub brązowy cukier o takiej samej gramaturze                                                                                                                · 4 jajka
· 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 190g mielonych migdałów
· Szczypta imbiru
· Szczypta soli
· Łyżeczka soku z cytryny
· Łyżeczka proszku do pieczenia
· 120g mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona)

Keks migdałowo-gryczany – Przygotowanie:

Masło ubić z syropem z agawy na puch. Wciąż miksując, dodać jajka oraz resztę składników w podanej kolejności. Masę przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki.

Piec 45 min w 165/170 st.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

 

 

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś <3

Close