Keks bananowy

Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉

Keks bananowy
Keks bananowy
Keks bananowy
Keks bananowy

 

Keks bananowy – Składniki:

· 4 bardzo dojrzałe banany
· 80g miękkiego masła
· Jajko
· 100g syropu z agawy lub 80/90g płynnego miodu lub 115g fruktozy (lub 150g brązowego cukru)
· Łyżeczka ekstraktu z wanilii lub laski wanilii
· Szczypta imbiru
· Szczypta soli
· Pełna łyżeczka sody
· 180g pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub owsianej
· 50g drobno pokruszonej czekolady
· Kubek pokrojonych bakalii: rodzynki, orzechy włoskie, morele niesiarkowane, śliwki suszone (oprószone odrobiną mąki)
· Płatki migdałowe do dekoracji

Keks bananowy – Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st. (z włączonym termoobiegiem 160 st.). Banany rozgnieść widelcem, dołożyć masło i jajko, zmiksować. Miksując, dodać resztę składników (oprócz bakalii), aż powstanie jednolita masa. Na koniec wsypać bakalie oprószone mąką. Wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać płatkami migdałowymi. Piec około 50/60 min. Kroić po ostudzeniu.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

 

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś <3

Close