Jesienny deser zamknięty w słoiczku… Brzmi tajemniczo? Przygotowałam takie pyszne i efektowne drugie śniadanie do pracy. Bez wymyślnych składników, z naszych śliwek, które już na mnie czekały, abym coś z nich zrobiła…  Spokojnie sobie pyrkając w TM, wyszły powidła śliwkowe, lekko słodkie, pachnące cynamonem, w sam raz przypasowały mi do jogurtu greckiego a ukoronowaniem tego deseru, jest dodanie takiej małej wisienki, czyli kratki gorzkiej czekolady! Mniam …

deser-zamkniety-w-sloiczku
deser zamknięty w słoiczku

Składniki:

  • jogurt grecki
  • 10 śliwek
  • 4 daktyle/ksylitol/inny cukier
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 kratki czekolady gorzkiej
  • trochę wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Świeże daktyle rozdrobnić w TM, dodać śliwki – bez pestek oczywiście i cynamon. Następnie nastawić TM na 50 min, temp.Varoma i obr.2., na pokrywę postawić koszyczek. Po zakończeniu gotowania, poczekać, aż ostygną. Następnie do małych słoiczków nakładać 1/3 powideł, dopełnić resztę jogurtem greckim i udekorować wierzch. Pyszny deser do pracy gotowy!

Moja porcja była bardzo mała, ale można przygotować śliwki z większej ilości,  przełożyć do wyparzonych słoiczków i mieć pyszne powidła śliwkowe na całą zimę.

Smacznego!

deser-zamkniety-w-sloiczku
deser zamknięty w słoiczku
deser-zamkniety-w-sloiczku
deser zamknięty w słoiczku

 

 

 

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close