jogurt domowy
jak zrobić jogurt?

Domowy jogurt? okazuje się, że bardzo prosto można go zrobić Już od dawna zachęcała mnie koleżanka, która je sama robi. Uparła się i przyniosła, do pracy, specjalnie dla mnie w słoiczku, abym spróbowała. Smak mnie zaskoczył extra delikatny, super kremowa konsystencja … rozpłynęłam się :) Już teraz nie było wymówek, że nie zrobię… Dlatego też, dzielę się, tym prostym przepisem z Wami :)


Składniki:

  • 1 litr mleka świeżego 3,2%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego z bakteriami (patrzcie na skład, ostatnio można spotkać jogurty z mleka w proszku)

Przygotowanie:

Połowę mleka wlać do szklanego naczynia, w którym będziemy robić jogurt. Drugą połowę mleka zagotować i przelać do naczynia, w którym mamy już przygotowane zimne mleko. Dodać jogurt. Wymieszać i zostawić na noc w ciepłym miejscu. Sposób “po babcinemu” to włożyć między poduszki, albo pod koc

Rankiem już, można rozkoszować się wyśmienitym smakiem domowego jogurtu.

jogurt domowy
jak zrobić jogurt?

Smacznego! Ja już zamknęłam swoją porcję w słoiczku, a Wy?

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close