Jak zrobić fit kotlety mielone?

Tak słodko na mnie patrzyły w sklepie pieczarkowe duże kapelusze, od razu pomyślałam, że pysznie będą smakowały z warzywnym nadzieniem…. Jak widać po moim blogu mam etap na kaszę jaglaną 😉 tak więc, nie mogło jej zabraknąć i w tym przepisie.
kotlet mielony fit
kotlet mielony fit
kotlet mielony fit
kotlet mielony fit
kotlet mielony fit
kotlet mielony fit

Składniki (4-6 porcji):

  • 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • szczypta kurkumy
  • szczypta curry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 kapeluszy dużych pieczarek
Przygotowanie:
Na patelni podgrzej olej kokosowy. Podsmaż drobniutko pokrojoną cebulę, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj drobno posiekane: pieczarki, cukinię i paprykę. Podsmaż. Kiedy farsz trochę przestygnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, wsyp siemię lniane i natkę pietruszki oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi nakładaj farsz na kapelusze pieczarkowe kapelusze, układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 ℃ i piecz w termoobiegu przez około 25 minut. Po upływie 20 minut możesz przełączyć piekarnik na grillowanie.

 

Serwuj z ulubionymi warzywami!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Witaj!

Kliknij aby pobrać PORADNIK WIGILIJNY

PORADNIK WIGILIJNY

Close