Jak cieszyć się dynią przez cały rok?

Dostałam ogromną dynię i nie chciałabym, aby się zepsuła, bo przecież od razu jej nie zjemy… Owszem, można ją przechować przez jakiś czas, ale w odpowiednio chłodnym miejscu, lecz nie każdy ma takie możliwości. Chciałabym w taki sposób ją przygotować, aby używać jej przez całą zimę, bo przecież dynia jest bardzo zdrowa i można z niej zrobić wiele fantastycznych potraw, począwszy od wytrawnych do słodkich, jak również  do przygotowywania napojów.


Dynia zawiera sporo cennych składników, jest doskonałym źródłem potasu, żelaza, fosforu, selenu, kwasu foliowego, zawiera witaminy B1, B2, PP, E, C i karotenoidy (im bardziej pomarańczowa, tym ich więcej).  Warto się z nią zaprzyjaźnić również, ze względu na doskonałe działanie na cerę, gdyż zawiera sporo cynku, a przy tym jest niskokaloryczna (100 g to ok. 30 kcal) i zawiera sporo błonnika.


dynia przepisy
dynia skropiona oliwą z oliwek wraz z przyprawami

Jest na to prosty sposób! Można z dyni zrobić mus i zamrozić go w takich proporcjach, jakich będziemy potrzebować (ja zrobiłam kilka porcji kilogramowych oraz kilka woreczków po pół kilograma). Poniżej, przepis na przygotowanie musu z dyni.

Składniki:

  • dynia

Przygotowanie:

Dynię dokładnie umyć gorącą wodą. Przekroić na pół, usunąć gniazdo z pestkami (pestki można oczyścić i ususzyć). Następnie pokroić na kawałki razem ze skórką, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową, ale zostawić ją luźno, aby nadmiar płynu mógł odparować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C, bez termoobiegu i piec około 30 – 40 minut do miękkości – widelec wbity w dynię powinien wchodzić jak w miękkie masło. Miąższ po upieczeniu nabiera intensywniejszego koloru.
Zostawić dynię do wystygnięcia, a następnie za pomocą łyżki oddzielić miąższ od skórki. Dynię zmiksować (u mnie thermomix), ewentualnie przetrzeć dodatkowo przez sito. Gotowy mus włożyć do pudełek lub torebek do przechowywania żywności strunowych i zamrozić.
dynia przepisy
dynia przepisy

Wersja z przyprawami:  Przygotowaną do piekarnika dynię skropić oliwą oraz posypać przyprawami i gałązkami przypraw np. tymianek, rozmaryn dodać czosnek. Piec zgodnie z opisem jak wyżej. W ten sposób przygotowana dynia świetnie nadaje się do zupy kremu z dyni lub innych wytrawnych dań.

Robicie zapasy z dyni na zimę? Dajcie znać koniecznie w komentarzach?

Pozdrawiam serdecznie, Iwona 🙂

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close