Bardzo modne w tej chwili stało się promowanie śniadań białkowo-tłuszczowych. I taką właśnie propozycją jest jajko pieczone w awokado.

Tak z ciekawości to, jakie śniadania preferujecie? Mi osobiście jajko pieczone w awokado zasmakowało, przygotowanie jest proste i naprawdę możemy zaskoczyć rodzinę wartościowym posiłkiem. Jedna rada, awokado powinno być dojrzałe.

Miłego dnia!

Jajko pieczone w awokado
Jajko pieczone w awokado
Jajko pieczone w awokado
Jajko pieczone w awokado
Jajko pieczone w awokado
Jajko pieczone w awokado
Jajko pieczone w awokado
Jajko pieczone w awokado

SKŁADNIKI:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 2 plasterki boczku wędzonego/ opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Owoce układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.

Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.

Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

 

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close