Florentynki-ciasteczka owsiane z dodatkiem pestek słonecznika i dyni oraz płatków migdałowych o pomarańczowym aromacie. Same pyszności. Uwielbiam kruche, chrupiące ciasteczka i te spełniają moje oczekiwania. Przepis podejrzany z internetu i w trakcie robienia miałam pewne obawy co do tego, w jaki sposób one się skleją? Jednak moje obawy okazały być bezzasadne, bo ciasteczka pięknie trzymają formę i nie wykruszają się. Polecam do kawy lub herbaty ♥
Florentynki - ciasteczka owsiane
Florentynki – ciasteczka owsiane
Florentynki - ciasteczka owsiane
Florentynki – ciasteczka owsiane
Florentynki - ciasteczka owsiane
Florentynki – ciasteczka owsiane

Florentynki-ciasteczka owsiane – składniki: (na około 16-18 Florentynek, o średnicy 6 cm)

  • 50 g płatków owsianych górskich*
  • 25 g pestek słonecznika*
  • 25 g pestek dyni*
  • 40 g płatków migdałowych*
  • 1 białko z dużego jaja
  • 40 g cukru pudru (ja użyłam erytrolu)
  • skórka otarta z ćwiartki dużej pomarańczy

*Uwaga: Proporcje płatków owsianych/pestek słonecznika/dyni/migdałów można zmieniać dowolnie. Najważniejsze jest, aby na koniec w przepisie użyć około 140 g ww. mieszanki.

Florentynki-ciasteczka owsiane – przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 150ºC.
  2. Na suchej patelni uprażyć osobno płatki owsiane i pestki dyni oraz słonecznika. (Uwaga: Zarówno płatki, jak i pestki mają być chrupkie i lekko ze złocone).
  3. Białko wymieszać z cukrem pudrem i tartą skórką pomarańczową, a następnie z uprażonymi płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznika oraz płatkami migdałowymi (tych nie należy wcześniej prażyć).
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier nakładać po jednej czubatej łyżce masy owsianej, a następnie pomagając sobie widelcem ugniatać i formować okrągłe, płaskie „placuszki”.
  5. Piec 10-20 minut, do czasu aż Florentynki będą ciemno miodowe na brzegach i jasno miodowe na środku. (Uwaga: Ciasteczka trzeba bardzo uważnie obserwować w czasie pieczenia! Czas pieczenia zależy od grubości/wielkości ciasteczek oraz stopnia nagrzania piekarnika. Nie można dopuścić do tego, aby ciasteczka się przepiekły, bo będą gorzkawe, ani żeby były niedopieczone, bo wtedy nie będą chrupiące. Moje piekły się około 20 minut).
  6. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego ostygnięcia (Uwaga: Najlepiej jest wyjąć je z piekarnika, odczekać 2-3 minuty, aby lekko przestygły, a następnie przełożyć je na kratkę).

Smacznego!

Masz ochotę na inne ciasteczka? Może inną wersję ciasteczek owsianych lub jaglane kokosanki?

Przepis pochodzi z tej strony.


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Witaj!

Kliknij aby pobrać PORADNIK WIGILIJNY

PORADNIK WIGILIJNY

Close