Dzisiaj dzień rozpusty u mnie również Faworki, to tylko jedno z kilku słodkich dań, które na dziś przygotowałam Trochę inny składnik moich ulubionych faworków, a mianowicie serek mascarpone, przykuł moją uwagę na tyle, że postanowiłam wypróbować nowy przepis. Faworki z mascarpone wyszły bardzo lekkie, chrupiące i z bąbelkami, także z czystym sumieniem mogę polecić ten przepis.



Faworki z mascarpone – Składniki (ok. 2 dużych talerzy):
- 300 g mąki tortowej
- 250 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 1 łyżka wódki lub octu spirytusowego
- szczypta soli
dodatkowo:
- olej do smażenia np. rzepakowy
- cukier puder + 1 łyżeczka cukru waniliowego do oprószenia
Faworki z mascarpone – Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
- Wałkiem „bijemy” ciasto, czyli po prostu uderzamy, aby wtłoczyć powietrze przez co podczas smażenia będą wypukłe.
- Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30-60 min.
- Ciasto dzielimy na cztery części i każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek około 1-2 mm grubości. Następnie wycinamy paski wzdłuż i przekrawamy w poprzek ciasta. Każdy kawałek nacinamy w środku i przekładamy przez niego jeden koniec.
- Gotowe smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!
Spróbuj też, innych moich słodkich wypieków:
Przepis pochodzi z tej strony.
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi! W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów