Ekspresowa ryba po grecku – tego dania chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Będzie u Was na święta?
ps. Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉
Wykonanie ryby po grecku – Violetta Sawka :*


Ekspresowa ryba po grecku – Składniki:
- 6 filetów z ryby np. mintaj, morszczuk, dorsz
- Pieprz cytrynowy
- 3 duże marchewki
- Duży seler
- 4 duże pietruszki
- 2 cebule
- Puszka pomidorów bez skórki w zalewie naturalnej
- Olej rzepakowy lub winogronowy
- Sól, pieprz
- Łyżka fruktozy
- Bulion warzywny/jarzynka bez konserwantów
Ekspresowa ryba po grecku – Przygotowanie:
Filety z ryby rozmrozić, odsączyć na papierowym ręczniku i przyprawić pieprzem cytrynowym. Marchewki, seler, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem i podsmażyć na głębokiej patelni na 2 łyżkach oleju, pod przykryciem i na małym ogniu. Do podsmażonej cebulki dodać starte warzywa i dusić pod przykryciem, podlewając w razie potrzeby wodą z bulionem warzywnym. Gdy warzywa zmiękną, dodać zmiksowane pomidory bez skórki i przyprawić do smaku fruktozą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na wierzch warzyw wyłożyć pokrojone i przyprawione filety z ryby, przykryć pokrywką. Gotować rybę na duszonych warzywach.
Smacznego!
Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów