Ekspresowa ryba po grecku – tego dania chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Będzie u Was na święta?

ps. Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉

Wykonanie ryby po grecku – Violetta Sawka :*

ekspresowa ryba po grecku
ekspresowa ryba po grecku
ekspresowa ryba po grecku
ekspresowa ryba po grecku

Ekspresowa ryba po grecku – Składniki:

  • 6 filetów z ryby np. mintaj, morszczuk, dorsz
  • Pieprz cytrynowy
  • 3 duże marchewki
  • Duży seler
  • 4 duże pietruszki
  • 2 cebule
  • Puszka pomidorów bez skórki w zalewie naturalnej
  • Olej rzepakowy lub winogronowy
  • Sól, pieprz
  • Łyżka fruktozy
  • Bulion warzywny/jarzynka bez konserwantów

Ekspresowa ryba po grecku – Przygotowanie:

Filety z ryby rozmrozić, odsączyć na papierowym ręczniku i przyprawić pieprzem cytrynowym. Marchewki, seler, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem i podsmażyć na głębokiej patelni na 2 łyżkach oleju, pod przykryciem i na małym ogniu. Do podsmażonej cebulki dodać starte warzywa i dusić pod przykryciem, podlewając w razie potrzeby wodą z bulionem warzywnym. Gdy warzywa zmiękną, dodać zmiksowane pomidory bez skórki i przyprawić do smaku fruktozą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na wierzch warzyw wyłożyć pokrojone i przyprawione filety z ryby, przykryć pokrywką. Gotować rybę na duszonych warzywach.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close