Dyniowy sernik na zimno…

Coś pysznego… więcej nie powiem! Sami spróbujcie ♥ moja własna wena twórcza. Tak to jest, gdy zostało się obdarowanym 15 kilową dynią … Dziękuję Ci siostrzyczko :* Pół dnia pracy z nią: krojenie, pieczenie, miksowanie i pełny zamrażalnik dyni … a tu jeszcze prawie kilogram musu z dyni mi został… pytanie: Co z nią zrobić? Pierwsza moja myśl, aby zrobić sernik pieczony w piekarniku, lecz z braku niektórych produktów nie do zrobienia… tak więc został sernik na zimno… i to był strzał w 10!

dyniowy sernik na zimno
dyniowy sernik na zimno
dyniowy sernik na zimno
dyniowy sernik na zimno
dyniowy sernik na zimno
dyniowy sernik na zimno
dyniowy sernik na zimno
dyniowy sernik na zimno

Dyniowy sernik na zimno – składniki:

  • 500 g musu z dyni
  • 2 serki homogenizowane 400 g
  • 3 łyżki erytrolu
  • 5 połówek gruszek z zalewy
  • 1 opakowanie żelatyny (zamiennie agar agar)
  • 200 g mleczka kokosowego dobrej jakości
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki gruszkowe

Dyniowy sernik na zimno – przygotowanie:

  1. Dwie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
  2. W osobnym naczyniu rozpuścić opakowanie żelatyny w 250 ml wrzącej wody.
  3. W naczyniu miksującym umieścić 500 g dyni, 2 opakowania serków homogenizowanych, gruszki odsączone z zalewy, cukier/erytrol (ja dałam 3 łyżki erytrolu, lecz warto spróbować gotową masę i w razie czego, dosłodzić wg własnego uznania), pół opakowania mleczka kokosowego z puszki oraz przygotowaną żelatynę (powinna być już lekko tężejąca). Wszystkie produkty zmiksować na gładką masę. (Wskazówka: jeżeli nie jesz nabiału, to nie dodawaj serków homogenizowanych lecz całe opakowanie mleczka kokosowego z puszki).
  4. Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie biszkopty, wlać część masy i odstawić na chwilę do lodówki. Po paru minutach wlać resztę masy i włożyć do lodówki. (Wskazówka: Moja masa był dość rzadka co niestety uniosło biszkopty na samą górę ciasta, nie jest to problem, ale zdecydowanie powinno być odwrotnie ;))
  5. Po godzinie, wylać przygotowaną lekko tężejącą galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na noc.

Smacznego!

Chcesz więcej dyniowych smaków? zajrzyj tutaj: omlet dyniowy, ciasto dyniowe, zupa z dyni.


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close