Tego jeszcze u mnie w domu nie było a strach się bać, czego jeszcze można użyć do słodkich wypieków 😉 Cukinię wykorzystuję głównie do dań wytrawnych, tym razem jednak wpadł mi w ręce przepis na słodkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciacho. Kto by się zastanawiał nad jego zrobieniem? Ja na pewno nie!

Serdecznie zapraszam po przepis 😀

ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii
ciasto z cukinii

Składniki:

  • 2 szklanki cukru (ja dałam szklankę erytrolu)
  • 3/4 szklanki oleju (ja dałam olej kokosowy)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mleka
  • około 2 i 1/2 szklanki startej cukinii (cukinię obrałam)

Krem:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100g ciemnej czekolady 70% kakao

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Cukier, olej, jajka oraz cukier wanilinowy ucieraj mikserem, aż masa będzie puszysta i nieco zgęstnieje.
  3. W oddzielnej misie wymieszaj dokładnie mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon. Dodaj do misy z mokrymi składnikami i zmiksuj dokładnie.
  4. Następnie powoli wlej do ciasta mleko i jeszcze raz zmiksuj do całkowitego połączenia.
  5. Na koniec dodaj do masy startą cukinię.
  6. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub kakao (u mnie standardowa forma na babkę, oraz forma na 16 muffinek, tak więc jeżeli posiadacie większą formę to zdecydowanie można użyć). Wyrównaj nieco wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 60 minut lub do momentu, gdy wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu.
  7. Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym ostrożnie wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.
  8. Gdy ciasto wystygnie, przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i włóż do żaroodpornej miseczki. Dodaj śmietankę. Podgrzewaj w rondelku, na małym ogniu. Wymieszaj dokładnie i szybko rozprowadź na cieście.
  9. Smacznego 🙂

 

*przepis pochodzi z tej strony 🙂

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close