Cukinia faszerowana z kurczakiem, papryką i pomidorami to bardzo smaczne i mało kaloryczne danie, w sam raz dla osób dbających o linię 😉 Doskonale nadaje się na danie obiadowe, jak i kolację. Polecam zrobić więcej a gdy nie zjemy całości, to zapakujmy do pudełka i mamy gotowe danie na drugi dzień do pracy.

Czyli co? wiesz co zrobisz dziś na obiad? 😀

Cukinia faszerowana z kurczakiem, papryką i pomidorami
Cukinia faszerowana z kurczakiem, papryką i pomidorami
Cukinia faszerowana z kurczakiem, papryką i pomidorami
Cukinia faszerowana z kurczakiem, papryką i pomidorami
Cukinia faszerowana z kurczakiem, papryką i pomidorami
Cukinia faszerowana z kurczakiem, papryką i pomidorami
Cukinia faszerowana z kurczakiem, papryką i pomidorami
Cukinia faszerowana z kurczakiem, papryką i pomidorami

Składniki:

  • 3  cukinie średniej wielkości
  • 340 g piersi kurczaka (2 piersi)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka pomidorów lub 2 do 3 duże, aromatyczne pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3/4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • ser mozzarella
  • nać pietruszki

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Zwrócić uwagę, by kroić tak, że dwie połówki po przecięciu równo i stabilnie leżały.
  2. Wszystkie cukinie wydrążyć za pomocą łyżki. Drążyć dość głęboko, ale tak by cukinia została stabilna i nie przedziurawiła się, tj. na grubość ok 0,5 do 1 cm. Wydrążony miąższ należy odłożyć na bok, będzie jeszcze potrzebny.
  3. Za pomocą malaksera albo za pomocą noża, posiekać drobno wszystkie składniki, tj. cebulę, ząbki czosnku, paprykę, pomidory, wydrążony miąższ z cukinii oraz piersi z kurczaka.
  4. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć krótko cebulę, następnie dodać czosnek oraz kurczaka. Dodać wszystkie przyprawy i podsmażać aż mięso się zarumieni
  5. Następnie dodać miąższ z cukinii i paprykę, podsmażyć, a po około 5 min. dodać pomidory. Podsmażać, aż farsz odparuje i będzie dość gęsty, trwa to od około 10 do 15 minut.
  6. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wypełnić je farszem.
  7. Pokroić na plasterki ser mozzarellę i ułożyć na cukinii.
  8. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 25 do 30 minut, z czego ostatnie 10 min. z termoobiegem, by przypiec ser.
  9. Podawać gorące, posypane natką pietruszki.

Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close