Dzień dobry,

spodobał mi się jakiś czas temu przepis na placek całkowicie bez cukru i bez glutenu, postanowiłam więc spróbować go upiec, bo na zdjęciach wyglądał bardzo zachęcająco a i pracy przy nim naprawdę niewiele. Podstawowym składnikiem jest…. kasza gryczana niepalona! dla mnie szok! Degustacja ciasta przyniosła przyjemne zaskoczenie, ciasto nie jest bardzo słodkie, jest lekko zbite ale w smaku dobre… celowo nie piszę, że pyszne, bo jednak trzeba przyzwyczaić swoje kubki smakowe do innego smaku 🙂

ciasto z kaszy gryczanej
aspiracje wariacje
ciasto z kaszy gryczanej
aspiracje wariacje
ciasto z kaszy gryczanej
aspiracje wariacje

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 200 g daktyli suszonych,
  • 200 g dojrzałego banana,
  • 2 łyżki naturalnego kakao,
  • 1 łyżka karobu,
  • 250 g jagód.

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną niepaloną zalać zimną wodą i moczyć przez minimum 12 godzin.

Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aż zmiękną. Odlać wodę. Jeśli masz mocny sprzęt to długie moczenie daktyli nie będzie konieczne, ale pamiętaj: te słabsze urządzenia mogą umrzeć śmiercią tragiczną jeśli potraktujesz je daktylami. Termomix jest do tego ciasta idealny.

Odlać wodę z kaszy i porządnie ją przepłukać przez sito.

Zblendować na gładko banany i daktyle.

Dodać odcedzoną kaszę, kakao i karob, zblendować wszystko dokładnie.

Ciasto przełożyć do foremki. Wyrównać ciasto i wyłożyć na nim jagody. Ja miałam jeszcze czarną porzeczkę, która się fantastycznie komponuje ze smakiem tego ciasta. Lekko je wcisnąć w ciasto.

Placek piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Przepis zaczerpnięty ze strony: http://www.agamasmaka.pl; lecz zmodyfikowałam go dodając kakao i karob.

Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close