Ciasto z dyni wykonane z przepisu Agnieszki Maciąg jest bardzo aromatyczne i korzenne, nie za słodkie. Aromat piernika, od razu kojarzy mi się z okresem świątecznym. Na pewno jeszcze nie raz je jeszcze zrobię, ponieważ mam w zapasie kilka dyń 😉

ciasto z dyni
ciasto z dyni wg przepisu Agnieszki Maciąg

Składniki (przepis na dwa ciasta):

  • 500g mięsistej dyni, obranej i upieczonej do miękkości
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oliwy z pestek winogron
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 2 łyżki skórki drobno startej z dobrze wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego goździka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Dwie foremki keksowe dobrze wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Piekarnik nagrzej do 180C. Dynię zmiksuj na jednolite puree. Utrzyj olej z cukrem, a następnie dodawaj po jednym jajku i nadal ucieraj. Dodaj puree z dyni, skórkę pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz przyprawy.

Dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto, a na końcu wmieszaj w nie dodatki, np. kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki i orzechy. Przełóż do foremek. Jeśli chcesz, możesz ozdobić wierzch ciasta cukrem trzcinowym, orzechami i cynamonem. Piecz przez 1 godzinę lub tak długo, aż ciasto w środku będzie suche (sprawdź specjalnym patyczkiem). Po upieczeniu, gdy ciasto lekko przestygnie wyjmij je z foremek na kratkę, aby równomiernie ostygło.

Smacznego! 🙂

ciasto z dyni
ciasto z dyni wg przepisu Agnieszki Maciąg
ciasto z dyni
ciasto z dyni wg przepisu Agnieszki Maciąg
ciasto z dyni
ciasto z dyni wg przepisu Agnieszki Maciąg

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close