Ciasto z dyni wykonane z przepisu Agnieszki Maciąg jest bardzo aromatyczne i korzenne, nie za słodkie. Aromat piernika, od razu kojarzy mi się z okresem świątecznym. Na pewno jeszcze nie raz je jeszcze zrobię, ponieważ mam w zapasie kilka dyń

Składniki (przepis na dwa ciasta):
- 500g mięsistej dyni, obranej i upieczonej do miękkości
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka oliwy z pestek winogron
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 2 łyżki skórki drobno startej z dobrze wyszorowanej i sparzonej pomarańczy
- 1-2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki suszonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego goździka
- szczypta soli
Wykonanie:
Dwie foremki keksowe dobrze wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Piekarnik nagrzej do 180C. Dynię zmiksuj na jednolite puree. Utrzyj olej z cukrem, a następnie dodawaj po jednym jajku i nadal ucieraj. Dodaj puree z dyni, skórkę pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz przyprawy.
Dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto, a na końcu wmieszaj w nie dodatki, np. kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki i orzechy. Przełóż do foremek. Jeśli chcesz, możesz ozdobić wierzch ciasta cukrem trzcinowym, orzechami i cynamonem. Piecz przez 1 godzinę lub tak długo, aż ciasto w środku będzie suche (sprawdź specjalnym patyczkiem). Po upieczeniu, gdy ciasto lekko przestygnie wyjmij je z foremek na kratkę, aby równomiernie ostygło.
Smacznego! 🙂



Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów