Ciasto marchewkowe z nutą ananasa i polewą twarożkową zrobiło wrażenie na gościach. Ciężkie i mokre, nie za słodkie a wszystko za sprawą dodanego do ciasta ananasa, który dodaje mu naturalnej słodkości, tak więc zdecydowanie mniej trzeba słodzić 😉

ps. Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską , która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉

Ciasto marchewkowe z nutą ananasa i polewą twarożkową
Ciasto marchewkowe z nutą ananasa i polewą twarożkową
Ciasto marchewkowe z nutą ananasa i polewą twarożkową
Ciasto marchewkowe z nutą ananasa i polewą twarożkową

Ciasto marchewkowe z nutą ananasa i polewą twarożkową – Składniki:

· 2 jaja
· 200 g brązowego cukru
· 100 ml oleju roślinnego
· 200g drobno posiekanej marchewki
· 50g posiekanych orzechów
· 75g drobno pokrojonego ananasa
· 50g wiórków kokosowych
· Garść namoczonych w gorącej wodzie rodzynek sułtańskich
· 200g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
· Po łyżeczce: cynamonu, sody, soli
· Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:
· 150g fruktozy
· 100g kremowego serka · 50g masła

Ciasto marchewkowe z nutą ananasa i polewą twarożkową – Przygotowanie:

A na deser… po pasterce lub wieczornym spacerze, coś niesamowicie pysznego, ciepłego, rozgrzewającego. Przygotować polewę. Mikserem utrzeć ser wraz z masłem. Dodać fruktozę w trzech częściach, cały czas ucierając. Wstawić do lodówki, aby polewa lekko stężała. Ubijać jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając masę na wysokich obrotach, dolewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę, ananas, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia, sól, a następnie delikatnie połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do małej formy (21×21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 st. Wystudzone ciasto posmarować polewą. Schłodzić.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś <3

Close