Ciasto marchewkowe

Długo nie mogłam zabrać się za ciasto marchewkowe, bo… przyznaję się bez bicia, nie chciało mi się trzeć marchwi, pomimo posiadanych urządzeń kuchennych, ułatwiających życie 😉

Pewnego razu wyciskając za pomocą wyciskarki sok z marchwi, pozostało mi sporo marchwiowego odpadu, pomyślałam, że właściwie to szkoda wyrzucić i w ten oto sposób zrobiłam ciasto marchewkowe oraz miałam pyszny sok do wypicia.

Dwa w jednym, tak lubię 🙂

ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki startej drobno marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru/lub innego słodzika np. erytrolu
  • 1 łyżka karobu
  • 1 banan
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj olej i ucieraj, aż masa będzie puszysta.
  2. Dodaj pozostałe składniki, na końcu marchew i wymieszaj.
  3. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez 40 min. w piekarniku nagrzanym do 190 °C.

 

Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close