Ciasto marchewkowe

Długo nie mogłam zabrać się za ciasto marchewkowe, bo… przyznaję się bez bicia, nie chciało mi się trzeć marchwi, pomimo posiadanych urządzeń kuchennych, ułatwiających życie

Pewnego razu wyciskając za pomocą wyciskarki sok z marchwi, pozostało mi sporo marchwiowego odpadu, pomyślałam, że właściwie to szkoda wyrzucić i w ten oto sposób zrobiłam ciasto marchewkowe oraz miałam pyszny sok do wypicia.

Dwa w jednym, tak lubię

ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit
ciasto marchewkowe fit

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki startej drobno marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru/lub innego słodzika np. erytrolu
  • 1 łyżka karobu
  • 1 banan
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj olej i ucieraj, aż masa będzie puszysta.
  2. Dodaj pozostałe składniki, na końcu marchew i wymieszaj.
  3. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez 40 min. w piekarniku nagrzanym do 190 °C.

 

Smacznego!

PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close