Ciasto bezglutenowe z owocami… Idealne na popołudniową przekąskę do herbatki. W roli głównej zagrała mąka gryczana wraz z owocami. A teraz pytania do Was, czy piekliście już ciasta z tej mąki? Czy je lubicie? Piszcie w komentarzach! Ja przyznam się szczerze, że dopiero oswajam się z tym smakiem, ale ciasto w 100% polecam!

ciasto bezglutenowe z owocami
ciasto bezglutenowe z owocami
ciasto bezglutenowe z owocami
ciasto bezglutenowe z owocami
Składniki: 
· 2 szklanki mąki gryczanej
· proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
· gorzkie kakao – 4 płaskie łyżki
· banan
· jabłko
· suszone daktyle – 150g
· 1/2 szklanki mleka lub mleka roślinnego
· 2 Jaja
· kubeczek owoców (dowolnych: maliny, jagody, borówka, porzeczka, truskawka)
Przygotowanie:
Daktyle posiekaj i namocz przez 30 minut w mleku, dodaj banana i jabłko. Zmiksuj wszystko na gładki mus. Następnie dodaj jaja i dokładnie wymieszaj. Wymieszaj składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao). Połącz dokładnie składniki suche z mokrymi – ciasto powinno być gęste. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź połowę ciasta i oprósz owocami. Wyłóż pozostałą część ciasta i powgniataj na wierzchu owoce. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez 55 minut.
Smacznego!
PODOBNE WPISY

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś

Close