Ciasteczka – szybkie, bez mąki, bez cukru! Skoro można zrobić ciasto z fasoli, to czemu nie prawdziwe chrupiące ciasteczka, w dodatku przypominające w smaku czekoladowe i wyglądające jakby były z dodatkiem kakao lub czekolady a w dodatku z kawałkami orzechów
Wymyśliłam takie małe oszukaństwo ale zdrowe i najważniejsze, że w smaku pyszne. I co jeszcze? Ciasteczka robią się ekspresowo, najlepiej użyć blendera lub Thermomixa.
Czyż ciasteczka nie wyglądają pięknie, biorąc pod uwagę fakt, że nie zawierają ani grama mąki?



Składniki:
- 2 puszki fasoli
- 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 miarki odżywki białkowej
- opcjonalnie garść żurawiny
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
Wkładamy do TM umytą i odsączoną fasolę – miksujemy na wysokich obrotach. Dokładamy pozostałe składniki oprócz żurawiny i mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę. Mokrymi rękami lepimy średnie kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem rozgniatamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 10 min. później włączamy grill z termoobiegiem i pieczemy jeszcze 5 minut, będą bardziej chrupiące.
Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów