Ciasteczka – szybkie, bez mąki, bez cukru! Skoro można zrobić ciasto z fasoli, to czemu nie prawdziwe chrupiące ciasteczka, w dodatku przypominające w smaku czekoladowe i wyglądające jakby były z dodatkiem kakao lub czekolady a w dodatku z kawałkami orzechów <3

Wymyśliłam takie małe oszukaństwo ale zdrowe i najważniejsze, że w smaku pyszne.   I co jeszcze? Ciasteczka robią się ekspresowo, najlepiej użyć blendera lub Thermomixa.

Czyż ciasteczka nie wyglądają pięknie, biorąc pod uwagę fakt, że nie zawierają ani grama mąki?

Ciasteczka - szybkie, bez mąki, bez cukru!
Ciasteczka – szybkie, bez mąki, bez cukru!
Ciasteczka - szybkie, bez mąki, bez cukru!
Ciasteczka – szybkie, bez mąki, bez cukru!
Ciasteczka - szybkie, bez mąki, bez cukru!
Ciasteczka – szybkie, bez mąki, bez cukru!

Składniki: 

  • 2 puszki fasoli
  • 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 miarki odżywki białkowej
  • opcjonalnie garść żurawiny
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Wkładamy do TM umytą i odsączoną fasolę – miksujemy na wysokich obrotach. Dokładamy pozostałe składniki oprócz żurawiny i mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę. Mokrymi rękami lepimy średnie kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem rozgniatamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 10 min. później włączamy grill z termoobiegiem i pieczemy jeszcze 5 minut, będą bardziej chrupiące.

Smacznego!

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close