Dzisiaj w ramach testowania przepisów fit, kolorowe ciasteczka dietetyczne, przygotowywane na bazie? Na pewno, nie zgadniecie uwaga, uwaga … cieciorki. Oprócz cieciorki głównym składnikiem jest przepyszne masło orzechowe … mniam u mnie z kawałeczkami orzechów… Gdy dopadnie Cię ochota na słodkie, to zrób zdrowe, lekkie ciasteczka z ciecierzycy



Składniki (ok. 40 ciastek):
- 2 puszki cieciorki
- 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 miarki odżywki białkowej / można pominąć lecz, wtedy trzeba dosłodzić masę
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki oleju kokosowego o płynnej konsystencji
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- opcjonalnie 2 łyżki erytrolu/ksylitolu/ innego cukru
- czekolada gorzka 70% do polewy
- dekoracja: kawałki orzechów, wiórki kokosowe, lub inne…
Przygotowanie:
Wkładamy do TM umytą i odsączoną cieciorkę – miksujemy na wysokich obrotach. Dokładamy pozostałe składniki i mieszamy. Mokrymi rękami lepimy średnie kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem rozgniatamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 10 min., później włączamy grill z termoobiegiem i pieczemy jeszcze 5 minut, będą bardziej chrupiące.
Ostudzone ciasteczka polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy tym, co mamy pod ręką np. mini cukiereczki – ta wersja najbardziej przypadła dzieciom do gustu, ale mogą to być również, orzechy, wiórki kokosowe, nasiona chia.
Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów