Bitki z ligawy w sosie pieczarkowym – mięso wołowe, które dobrze wygląda i niewiele kosztuje, lecz jego przyrządzenie wymaga czasu, tak więc na przygotowanie obiadu przygotujmy się sporo wcześniej, aby później nie czekać i nie wyjadać z garnka jeszcze twardego mięsa 😉 U mnie tak było, bo sos przepyszny a mięso jeszcze dochodzi…. mąż nie mógł się oderwać od ciągłego próbowania 😛

Zachęcam do zrobienia, bo efekt końcowy jest naprawdę wart poświęconego czasu!

Bitki z ligawy w sosie pieczarkowym
Bitki z ligawy w sosie pieczarkowym
Bitki z ligawy w sosie pieczarkowym
Bitki z ligawy w sosie pieczarkowym

Bitki z ligawy w sosie pieczarkowym-składniki:

  • 500 g ligawy wołowej
  • 200 g średnich pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Bitki z ligawy w sosie pieczarkowym-przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Mięso umyj, lekko rozbij, oprósz mąką i pieprzem.
  3. W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso, czosnek i cebulę.
  4. Duś pod przykryciem przez ok. 2 godzin do miękkości. Pieczarki pokrój na plasterki. Na patelni roztop masło i zrumień pieczarki.
  5. W szklance oleju rozprowadź mąkę ziemniaczaną, razem z podsmażonymi pieczarkami dodaj wszystko do bitek. Potrawę przypraw i zagotuj.
  6. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Smacznego!

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close