Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w mój dyniowy dylemat Powoli, tworzę swoje kulinarne dania z dyni. Pierwszy przepis, który zrobiłam, to ciasto dyniowe oczywiście, zupę oraz placuszki, które dziś Wam przedstawiam. Przepisów na placuszki z dyni jest dużo w internecie a ja, jak zwykle wymyśliłam swój, niestety nie potrafię trzymać się sztywno żadnego przepisu tak więc ten, jest mój autorski
Cudne, puchate a w środku wilgotne placuszki z dyni… polecam

Składniki (wersja dla dużej rodziny):
- 1 kg musu z dyni (przepis znajdziecie tutaj)
- 2 szklanki mąki (u mnie były następujące: 1 szklanka mąki orkiszowej, 0,5 szklanki mąki ryżowej, 0,5 szklanki mąki pszennej)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki masła (u mnie olej kokosowy)
- 2 czubate łyżki cukru/syropu z agawy (innego cukru)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Masło, cukier oraz żółtka utrzeć razem, dodać mus z dyni i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W osobnym naczyniu ubić pianę z 4 białek, dodając do niej szczyptę soli. Delikatnie połączyć masy. Piec małe placuszki na rozgrzanej patelni teflonowej z używając ilością oleju kokosowego tylko do przesmarowania patelni.




Smacznego!
Iwona Królikowska
Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś
- WWW |
- Więcej postów