Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami, tym wpisem zaczynam serię przygotowywaną z dietetykiem VitalFit. Utworzyłam specjalną na tę okazję kategorię w przepisach. Stopniowo będę dodawać przepisy, z których możecie korzystać do woli.

Serię rozpoczynam od lekkiego i zdrowego ciasta, z użyciem mąki orkiszowej pełnoziarnistej, purée z dyni i wspaniałych jesiennych owoców – śliwek. Ciasto jest fantastycznie lekkie i puszyste.

Dobre rady: proponuję, aby po kolei zmieniać swoje nawyki żywieniowe, tak kroczek po kroczku. Ja zaczęłam od zamiany mąki białej na mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Zróbmy najpierw ten pierwszy krok, a później zaczniemy stopniowo zmieniać inne produkty na te zdrowsze.

Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami
Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami
Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami
Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami
Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami
Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami
Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami
Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami
Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami
Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami

Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami – składniki:

  • 6 jaj
  • 8 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki erytrolu (może być inne dowolne słodzidło)
  • 6 -8 dorodnych śliwek
  • 3/4 szklanki musu z dyni 
  • 1 łyżka proszku do pieczenik
  • szczypta soli
  • garść prażonych migdałów do dekoracji

Biszkoptowe ciasto dyniowe ze śliwkami – przygotowanie:

  1. Do miski wlać białka z jaj. Ubić pianę z białek dodając szczyptę soli. W trakcie ubijania stopniowo wsypywać cukier.
  2. Gdy piana będzie sztywna, należy stopniowo dodawać żółtka, zmieniając obroty miksera na minimalne.
  3. Następie, należy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, później mus z dyni i na końcu olej. Mieszamy bardzo delikatnie wszystkie składniki, aby ciasto nie opadło.
  4. Przygotowaną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzić masę i ułożyć śliwki. Piec w temperaturze 180ºC 20-30 minut lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie czysty.
  5. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, cynamonem i prażonymi migdałami.

Smacznego!

A może macie ochotę na inne przepisy z wykorzystaniem ciasta biszkoptowego: ciasto z galaretką a może kinder mleczna kanapka dla dzieci i nie tylko 😉

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś <3

Close