Cóż można powiedzieć o tym daniu, chyba jedynie to, że zagości u każdej rodziny na wigilijnym stole 🙂 Ja już swój przygotowałam i zamroziłam. Polecam każdemu tak zrobić, aby przed samymi świętami mieć mniej pracy w kuchni. Podzielacie mój pomysł?

ps. Jest to ciąg dalszy serii świątecznych potraw, które zostały opublikowane w  naszym e-booku. Pomysł na serię przepisów świątecznych i stworzenia PORADNIKA WIGILIJNEGO, powstał z dietetykiem Magdaleną Kaliszewską, która zachęca wszystkich do zdrowego odżywiania a nie do stosowania „diet” 😉

bigos wigilijny
bigos wigilijny
bigos wigilijny
bigos wigilijny

Bigos wigilijny- składniki:

Składniki:
· Cebula
· 3 łyżki oleju
· 0,5 kg kapusty kiszonej
· 3 łyżki octu balsamicznego
· Słodkie jabłko
· 3/4 łyżki rodzynek
· Kilka wędzonych śliwek, drobno posiekanych · 3 lub 4 pomidory suszone drobno posiekane
· Puszka pomidorów pelati
· Kminek, majeranek, czosnek

Bigos wigilijny – przygotowanie:

Bigos smakuje wyjątkowo tylko w mroźną wigilijną noc, a swoim aromatem informuje gości o rozpoczęciu świątecznej biesiady. Ale postarajmy się nie spędzić na jego przygotowaniu wszystkich przedświątecznych dni. Wlać do garnuszka olej. Wsypać drobno posiekaną cebulę i chwilę poddusić na małym ogniu. Dodać pozostałe składniki (oprócz pomidorów) i trochę wody (mniej więcej pół szklanki). Dusić na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kapusta musi zmięknąć – jeśli się przypala, dolewać po trochu wody. Kiedy kapusta zmięknie, dodać pomidory z puszki i zwykle jeszcze nieco octu balsamicznego (1, 2 łyżki). Dusić kolejne 20 min.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie! Kreatywnie w życiu... takie moje małe motto. Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami. Fajnie, że jesteś <3

Close