Batoniki o smaku chałwy z chia podbiły moje serce <3. Kto uwielbia masło orzechowe, ten nie przejdzie obok tego przepisu obojętnie. Pieczenie tych batoników spowodowało fantastyczny zapach w całym domu, ale jaki …. Musicie to poczuć, bo nie da się opisać słowami 😉 Batony są delikatne i kruche – tu jeszcze muszę dopracować przepis 🙂 w smaku przypominają chałwę. Polecam, spróbujcie!

Motto na dziś: Bądźmy kreatywni w kuchni! Nie bójmy się tworzenia, mieszania i łączenia różnych składników!
batoniki o smaku chałwy z chia
batoniki o smaku chałwy z chia
batoniki o smaku chałwy z chia
batoniki o smaku chałwy z chia
batoniki o smaku chałwy z chia
batoniki o smaku chałwy z chia
batoniki o smaku chałwy z chia
batoniki o smaku chałwy z chia

Składniki:

  • 1 opakowanie migdałów (150-200 g)
  • 50 g nasion chia (5 łyżek)
  • 50 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 100 g masła orzechowego
  • 2 miarki odżywki białkowej (ja mam o smaku białej czekolady)
  • 2 łyżki miodu/ można pominąć, lecz lepiej sklei masę
  • czekolada 70% do polewy

Przygotowanie:

Migdały zmielić na mąkę w TM, dodać wszystkie pozostałe produkty i jeszcze przez chwilę blendować. Powstała masa powinna być lekko plastyczna, jeżeli jest sypka, to należy dodać trochę oleju kokosowego lub więcej miodu (nie bójmy się próbować, ciasto nie zawiera jaj, tak więc zobaczmy czy taki smak nam pasuje).

Tak przygotowaną masę wykładamy (dość mocno dociskając) na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 15 min.  Ciasto schładzamy i dopiero wówczas możemy kroić na kawałki, gdyż jest mimo wszystko bardzo kruche, ale smak nam to z nawiązką wynagradza <3

Opcjonalnie można przygotować polewę z gorzkiej czekolady do polania gotowych już batoników.

Smacznego!

 

 

 

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close