Wykonanie w całości – bez mojej obecności – Maxa mojego ośmioletniego synka. Bardzo chciał zrobić coś, aby zaistnieć na moim blogu Nawet przepisał z książki większą część przepisu.
Może nie wyszła do końca tak jak na obrazku w książce, jednak liczą się chęci a w dodatku jest naprawdę smaczna, jak na babkę
aspiracje wariacjeaspiracje wariacje
Składniki:
300 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
370 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do posypania formy
280 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1szczypta soli
5 jajek
1 łyżka proszku do pieczenia
70 g mleka
30 g kakao
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopnie C. Natłuścić i oprószyć formę do babki, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć masło, 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i 40 g mleka, zmiksować. Połowę masy wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę, pozostawiając resztę w naczyniu.
3. Dodać kakao, pozostałe 30 g cukru i pozostałe 30 g mleka, wymieszać.
4. Wlać masę kakaową jako drugą warstwę do formy na babkę. Dla uzyskania efektu marmurku, wymieszać obie warstwy widelcem. Piec 50-60 min. Przed położeniem na talerz pozostawić w formie ok 15 min. do całkowitego ostygnięcia.