Ananasowiec – puszysty biszkopt, delikatny krem i kokosowa beza, czy można chcieć coś więcej? Zachciało mi się ciasta z kremem, najlepiej budyniowym, lecz takiego, aby nie było też mdłe. Szybciutko znalazłam przepis na takie ciasto, jak chciałam… w dodatku z kawałkami ananasa… po prostu pyszności ♥Jeszcze ta chrupiąca beza… cuudooo…ananasowiec

ananasowiec

ananasowiec
ananasowiec
ananasowiec
ananasowiec
ananasowiec
ananasowiec

Ananasowiec – składniki:

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

KREM

  • 1 puszka ananasa (565 g całość: zalewa + owoce)
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 4 żółtka
  • 20 dag masła

BEZA KOKOSOWA

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych

DO NASĄCZENIA

  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny

Ananasowiec –  przygotowanie:

Biszkopt

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sitko, obie mąki wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie gładka (ok. 7 minut). Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Po dodaniu ostatniego żółtka całość jeszcze miksować ok. 4 minuty. Na koniec dodać przesiane i wymieszane obie mąki (w dwóch turach) i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować, gdyż zniszczy się piana).

Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 º C i piec przez ok. 25 – 30 minut. Wyjąć od razu z piekarnika i w foremce upuścić z 50 cm, ponownie wstawić do piekarnika (już wyłączonego) i całkowicie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Krem

Sok z ananasów (1 szklanka) zagotować z cukrem. Wodę, proszek budyniowy i żółtka zmiksować. Powoli wlewać do gotującego się soku, cały czas mieszając ugotować budyń. Przełożyć do plastikowej miski, wystudzić i zmiksować na gładki krem. Miękkie masło zmiksować na puszysty krem. Dodać wystudzony budyń i całość zmiksować.

Plastry ananasa pokroić na kawałeczki, dodać do kremu i wymieszać.

Beza kokosowa

Białka ze szczyptą soli ubić na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier i dalej ubijać jeszcze ok. 7 minut, aż piana będzie lśniąca. Dodać stopniowo wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki (w której piekliśmy biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ºC i piec przez 20 – 25 minut.

Biszkopt nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Wyłożyć krem, a na wierzch położyć pokruszoną bezę (można też położyć całą, bez kruszenia), lekko docisnąć. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!


Skorzystałaś/-eś z tego przepisu? Będzie mi bardzo miło, jeśli pokażesz, jak wyglądało Twoje danie i podzielisz się z innymi!
W tym celu dodaj zdjęcie na Instagramie z hashtagiem #aspiracjewariacje

Related Post

Iwona Królikowska

Witaj w moim świecie!
Kreatywnie w życiu… takie moje małe motto.
Zasiądź wygodnie i rozkoszuj się ze mną pomysłami.
Fajnie, że jesteś <3

Close